El passat 26 de març, es va fer una nova edició de les Tertúlies de la Nova Societat del Coneixement a l’Ateneu Barcelonès. Aquest cop, el títol va ser “LES DADES A LA SOCIETAT DEL CONEIXEMENT”, i el convidat, l’Ignasi Alcalde, docent universitari i consultor en gestió de la informació.

En un món on cada cop és més difícil estriar “el gra de la palla” enmig de tot aquest allau de dades en que estem immersos, tot i que molts qualifiquen les dades com el petroli del segle XXI. Particularment crec que seria més correcte parlar del petroli del segle XVII ja que no sabem ben bé com extreure el seu valor.

Ara es tractaria doncs, de trobar i explotar de manera fàcil i, si pot ser intuïtiva, tot el que ens pot aportar el correcte tractament de la informació.

Ignasi Alcalde ens va presentar diferents estratègies que podem utilitzar per, no només sobreviure, si no pilotar la nostra navegació entre el milions i milions de dades que conviuen amb nosaltres.

Durant la tertúlia van aparèixer conceptes com els de Infoxicació, o excés d’informació, que impedeixen fer un dels principals exercicis que ens han de proporcionar les dades, la presa de decisions. Cal destacar, per sobre de tot, el concepte de Big Data que obre noves oportunitats en camps tant diversos com la política, l’economia, l’urbanisme,….

Va destacar, també, les oportunitats que es presenten a nivell laboral, per a les persones competents en el tractament de la informació i incorporin aquestes competències al seu perfil professional.

Va quedar palesa la necessitat de que el ciutadà també incorpori aquestes competències en el seu dia a dia, ja que segur serà una eina que facilitarà molts aspectes de la seva vida quotidiana.

Ignasi Alcalde, va aprofitar la tertúlia per presentar en primícia el seu llibre “Visualización de la Información. De los datos al conocimiento” http://www.editorialuoc.cat/visualizacindelainformacin-p-1674.html?cPath=1 , on explica d’una manera planera i més pausada, tot el que ens va comentar durant la tertúlia.