El passat 25 de setembre del 2014, va tenir lloc una nova Tertúlia Nova Societat del Coneixement, a l’Ateneu Barcelonès. Aquesta vegada el convidat var ser l’Albert Cortina, advocat urbanista i director de l’Estudi DTUM. El títol de la tertúlia va ser “TRANSHUMANS, CAP A UN NOU CIUTADÀ DE LES SMART CITIES?”

L’Albert Cortina coordina el debat que podem trobar a la Vanguardia Digital, ¿Humanos o posthumanos? i que en els propers mesos veurà la llum en paper.
http://www.lavanguardia.com/opinion/temas-de-debate/20130929/54388125935/humanos-o-posthumanos.html

La tertúlia va discorre a partir de l’exposició d’Albert Cortina que es va centrar en l’aparició i convivència en aquests moments de l’esclat de la Societat del coneixement i noves formes de vida sintètica i intel•ligència artificial. Existeixen diferents científics i filòsofs dins de les denominades corrents transhumanistes que afirmen que en no gaires anys, l’home es s’alliberarà dels condicionaments biològics que tenim com humans, sobre tot, gràcies a les anomenades tecnologies convergents o exponencials que facilitaran una evolució imparable, que ens pot portar a ser, fins i tot, immortals.

Durant la tertúlia, van aparèixer conceptes tant impactants com Singularitat Tecnològica i Millora Humana, que possibilitarien la convivència, durant aquest mateix segle, entre humans transhumans i posthumans, que no son més que humans millorats tecnològica i biològicament.

Tot aquest debat, necessita també una mirada ètica i a la vegada un reforçament de conceptes, fins ara tant allunyats de la tecnologia com son l’ humanisme, la democràcia i, fins i tot, el be comú.

Es evident que el nostre dia a dia, sofrirà canvis molt evidents en els propers anys, marcats per la penúltima revolució tecnològica, revolució que, en aquest moments, sembla incipient però que ens obliga ja, a fer una reflexió y un anàlisi profund, ara que encara tenim una certa perspectiva per fer-ho.

La tertúlia va entrar en un ric debat que va fer que les dues hores reservades per la mateixa quedessin curtes i, moltes de les preguntes i incògnites plantejades, no tinguessin prou temps per buscar-ne respostes. En les properes tertúlies segur que trobarem aquestes respostes.

Finalment avançar que la propera Tertúlia Nova Societat del Coneixement, serà el 23 d’octubre, dijous, amb el convidat Jordi Graells Costa, expert en Internet, xarxes i serveis mòbils. Parlarem de “GOVERNS A INTERNET: OBERTS, MÒBILS I EN XARXA”.