La tertulia del més d’abril, es va centrar sobre el dilema “Ciutats Intel·ligents o Ciutadans Intel·ligents?”, amb la presència de Jordi Marin, responsable d’SmartsCities de la multinacional Indra.

L’objectiu d’aquestes tertúlies, que són obertes i estan dins del programa mensual del mateix Ateneu Barcelonès, és obrir el debat d’aquesta Nova Societat del Coneixement fora de l’àmbit habitual on es parlen aquests temes i del que acostuma a públic favorable a les propostes i debats que es presenten. Portar aquestes reflexions dins d’un entorn de reflexió per excel·lència com és l’Ateneu, obliga a fer un esforç per argumentar i defensar totes les transformacions que s’estan produint en la nostra societat i que l’ús de les TIC acceleren i posen en mans de la majoria dels ciutadans del nostre país.

Les tres primeres tertúlies d’aquest any anàvem amb aquesta direcció, (podeu veure més informació al www.ricardfaura.eu ) i crec que, de moment hem aconseguit aquest propòsit.

La primera de les tertúlies, la des més de febrer, aprofitant que aquella primera setmana hi havia a la ciutat el Congrés Mundial del Mòbil, vàrem parlar de com els mòbils estaven canviant les nostres vides, amb la participació de Miguel Raimilla, Director Executiu de la fundació Telecentre.org, que opera en  més de 600.000 telecentres repartits per tots els continents del planeta. Aquests telecentres tenen com a funció principal, acostar la tecnologia al ciutadà. Va quedar clar que l’ús d’aquesta tecnologia es molt diferent segons l’entorn i la cultura que utilitza aquesta tecnologia. La visió que des de Catalunya tenim de les utilitats i ús dels dispositius mòbils difereix força de la que tenen en altres cultures mols més allunyades de nosaltres. A Europa associem el mòbil amb la persona, gairebé com una part de la mateixa. Ningú cedeix el seu mòbil a un altre a no ser per un motiu d’emergència o necessitat concreta. Tenim exemple, però d’altres cultures que el dispositiu mòbil te una utilitat comunitària i es utilitzant per diverses persones o entitats, claríssima diferència del valor i ús de la tecnologia.

La segona de les tertúlies va tenir com a convidat al Toni Brey que, a partir del seu llibre “La Societat de la Ignorància” , va ser l’excusa ideal per debatre la importància de la Nova Societat del Coneixement davant de la que Brey qualifica de Societat de la Ignorància. Es va produir un riquíssim debat entre els favorables, els detractors i els escèptics (hi havia de tot) d’analitzar els canvis que s’estan produint de manera positiva pel futur de l’home o com una autèntica amenaça. Per suposat que les reflexions no ens van portar a cap conclusió definitiva però si que el nivell del debat va ser de molt nivell.

x

La darrera de les tertúlies, la del més d’abril, es va centrar sobre el dilema “Ciutats Intel·ligents o Ciutadans Intel·ligents?”, amb la presència de Jordi Marin, responsable d’SmartsCities de la multinacional Indra. Moltes de les qüestions que van aparèixer a les anteriors tertúlies van tornar a aparèixer com són l’impacte d’aquests nous usos tecnològics en la nostra cultura i quin control  tindran els ciutadans sobre aquesta revolució de les dades que promet el disseny de les anomenades ciutats intel·ligents, del que Barcelona és un clar referent a nivell mundial. S’obren doncs incògnites i oportunitats relacionades amb la gestió de les ciutats aprofitant les dades que els sensors o les persones ens proporcionen i a la vegada les amenaces que es detecten.

En definitiva, és molt positiu mantenir aquest espai de debat i reflexió que ens proporciona la tertúlia “La Nova Societat del Coneixement”, fora dels espais habituals on tots i estan d’acord i, per tant, poca cosa es pot extreure.