El proper dia 30 de juny, dijous, Josep Maria Cortés, doctor en sociologia, economista i professor de la Universitat de Barcelona, ens parlarà del seu darrer llibre, “La Tecnópolis Catalana 1940-1980, formació de la majoria selecta”. A les 19 hores, dins de la tertúlia, Ciència, Tecnologia i Co
neixement
, a la sala Pompeu Fabra, podrem parlar amb l’autor i conèixer la seva visió d’un període i d’una temàtica, fonamental per a la història recent del nostre país.

prova2

Estem parlant d’un període històric que conviu amb una postguerra mundial europea i una primera etapa del franquisme. Aquesta etapa acaba en un moment de clara bonanza econòmica barrejada amb una arribada de la democràcia i una finalització del franquisme, provocat per la mort del dictador.

Tal i com ressalta l’autor, «és un moment de «trobada» de tres grans lògiques socials: el keynesianisme, el taylorisme / fordisme i el corporativisme laboral.

La política econòmica es va organitzar sota criteris keynesians, a través d’acords i compromisos entre classes socials i representants públics. Aquesta fou una estratègia de les classes dominants per assegurar certa estabilitat en l’ordre social capitalista, en un escenari de guerra freda i competència directa amb el bloc comunista, conjugant dosis variables de consens i repressió.

Aquest comportament politicoeconòmic es va veure reflectit en les economies europees centrals de l’època, on l’estat es va fer present mitjançant la implantació d’una lògica d’intervenció pública sobre la política monetària i fiscal expansiva. El creixement de la demanda va ser un dels

motors principals de la inversió productiva. A més, l’estat intervenia en el funcionament dels mercats a través d’empreses estatals i fortes regulacions públiques sectorials. La intervenció va provocar el creixement dels sectors productius, energètics i de serveis, que van impulsar la modernització econòmica.”

Es presenta doncs una magnífica tertúlia que tancarà el curs de tertúlies abans de les vacances d’estiu.

Ens veiem el dia 30!