A les 9, 30 del matí, va donar la benvinguda Àngels Barberà, directora de l’Agència de Protecció de Dades de Catalunya (APDCAT). Tot seguit, jo mateix vaig exposar com es desenvoluparia la jornada, donant pas a la primera de les taules que va ser moderada pel Jordi Graells. La temàtica era “La Privacitat i ús de les dades”. Els ponents, Luís Àngel Fernàndez Hermana i Manuel Martínez Ribas, van ajudar a posar un marc de referència, en molts casos legal, a la jornada. Va quedar palesa la molta feina que queda per fer per adaptar la legislació a l’evolució que ens ofereix la tecnologia, fent que a la vegada els drets dels ciutadans no es vegin minvats.

La segona taula, la vaig moderar jo mateix. Tenia el títol “Les TIC i la transformació de l’ésser humà”. Els ponents, Albert Cortina i en Ramon López de Mántaras, ens van exposar fins a quin punt els avenços tecnològics estan transformant el mateix ésser humà i, fins a quin punt, aquest avenços tindrà o no aturador. És en aquesta taula on potser, l’element ètic va tenir més pes.

cropped-lincoln-android_pos

Jordi Vivancos va moderar la tercera taula sobre “Naixement dels orfes digitals”. En aquest cas, els ponents van ser Francis Pisani i Jordi Adell. Perquè aquest títol? Es partia de contradir la tant parlada hipòtesis dins del camp de l’educació, que argumenta l’existència dels anomenats nadius digitals, els nascuts després de l’accés a internet per a la ciutadania, mitjans de la darrera dècada del segle passat. Aquesta contraproposta es basava en el trencament de la cadena de transmissió del coneixement, per primer cop en la història de la humanitat. Les noves generacions ja es poden considerar generacions de ciutadans autodidactes?

Després vàrem passar a la darrera de les taules sota el títol, “Som tecnoconscients?”. Va ser moderada per Jesús Martinez i va tenir de ponents en amb Marc Vidal i l’Albert Cañigueral. El debat és va centrar en quin és el valor de les coses en aquest nova societat del coneixement. Un dels principals problema és la poca consciència del ciutadà pel que fa a les transaccions que contínuament està fent. El valor, la majoria de vegades està més en la cessió de les nostres dades més que els costos econòmics que per a nosaltres pot tenir. Va quedar clar que tenim davant un repte que passa per el suficient criteri per acceptar-ho o modificar aquestes noves condicions.

Tot seguit, Marisol López va coordinar una taula de resum amb els quatre moderadors.

La jornada es va clausurà amb la intervenció de Jordi Puigneró, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, direcció general responsable de l’organització d’aquest fòrum.

A manera de conclusions ràpides puc destacar tot un seguit de conceptes que van aparèixer i que, segur, ens plantegen noves qüestions a resoldre en futures edicions d’aquest fòrum. A tall d’exemple en destacaré les següents:

  • Pubertat Digital
  • Ètica Global
  • Salvatges Digitals
  • Web al quadrat
  • Xarxes i jerarquies
  • El concepte de que estem com a “ous dins d’una ouera” ja que estem molt a prop però no ens toquem
  • Indignats Digitals

Ens veiem en el proper Fòrum #èTIC!!