El passat 22 de gener, dins del marc de la tertúlia Nova Societat del Coneixement a l’Ateneu Barcelonès, i sota el títol “LA MONEDA COMPLEMENTÀRIA I EL CRÈDIT MUTU DINS DE LA NOSTRA ECONOMIA. L’APROXIMACIÓ DEL PROJECTE EUROPEU DIGIPAY4GROWTH”, vàrem tenir la presència Josep Figols i Andreu Honzawa.

Els dos ponents ens van explicar que el projecte DigiPay4Growth, aplica un innovador sistema de pagament digital (DPS), Cyclos, per presentar una solució per a economies que enfronten els efectes perjudicials de la crisi de l’eurozona. La innovació d’aquest projecte, es centra en augmentar la disponibilitat de diners i la forma en què s’organitza el creixement en les economies locals. L’objectiu general del projecte europeu és demostrar l’ús de Cyclos en 3 projectes pilots a Catalunya, Sardenya i Bristol.

Josep Figols, és llicenciat en Ciències Físiques, especialitat de la Terra i el Cosmos. Actualment és Partner & CEO d’Ubiteca e-commerce project i President d’Ubiquat Technologies. Andreu Honzawa, és llicenciat en Ciències Polítiques i, actualment, Project coordinator a Espanya de la Social Trade Organisation (STRO)

La moneda social és una eina per afavorir els intercanvis entre les persones, a nivell local i en una zona concreta. Podem distingir entre monedes “complementàries” i monedes “alternatives”. Les primeres conviuen amb l’euro, es poden canviar, i busquen dinamitzar l’economia local i crear ocupació, mentre que les segones mantenen unes certes sinergies amb col·lectius ecologistes i tenen un matís fins i tot a vegades antisistema.

Tenim exemples a Tolosa (França), on porten un any utilitzant paral·lelament als euros el Sol Violeta. A Bristol, Anglaterra, on més 300 negocis accepten ja la nova Bristol Pound. Col·lectius socials, bancs de temps o cooperatives són principalment els que impulsen a Espanya aquestes iniciatives econòmiques. Catalunya, en aquest moments, és el territori de l’estat on més experiències hi ha de monedes socials. Per exemple, aquest estiu, el consistori de Tagamanent va gratificar amb Ressons als voluntaris que durant les festes municipals van ajudar en el muntatge de carpes o desbrossant el poble.

Podeu veure el document de la presentació que es va fer a l’ateneu al següent enllaç: https://drive.google.com/file/d/0Bw6V9lCEzRV0RmkzeUhNWlhtdmM/view?usp=sharing

Vídeo resum de la tertúlia: https://www.youtube.com/watch?v=I54HVQ2IzcQ