El passat 23 d’octubre del 2014, va tenir lloc una nova edició de la tertúlia Nova Societat del Coneixement, a l’Ateneu Barcelonès. El convidat var ser en Jordi Graells Costa, expert en Internet, xarxes i serveis mòbils. El títol de la tertúlia va ser “GOVERNS A INTERNET: OBERTS, MÒBILS I EN XARXA”

 

En Jordi Graells va començar la xerrada fent una mirada a l’àmbit privat i les diferents estratègies relacionades amb el màrqueting com a punt de sortida de possibles nous plantejaments de com enfocar les noves propostes de relació entre ciutadà i Administració. Tot i les evidents diferencies, Graells va ressaltar les possibles lliçons a extreure d’aquestes experiències.

Tot seguit, va ressaltar la importància que a nivell privat te el concepte de “reputació de marca”, concepte que creu important que sigui assumit des de l’àmbit públic.

Es van centrar els conceptes i estratègies que cal tenir en compte si posem a les TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació) com a facilitador i eina transversal de la relació amb el ciutadà i administrat. Entre aquests conceptes, en podem per la seva importància cada cop més evident: Co Governar, que està trencant molts esquemes que fins ara tenim més que assolits com és una visió vertical i jeràrquica de les estructures de qualsevol administració pública.

Co Creació, tant des del punt de vist extern com intern, destacant alguns exemples de casos d’èxit de co creació interna al nostre país. Va voler fer un especial esment a l’exemple de co creació com és l’obertura de dades de l’administració pública, open data.

Graells va ressaltar l’aparició i consolidació de la tecnologia mòbil i la facilitat que provoca de participació directa de la ciutadania i la nova visió de la relació tant en l’àmbit ciutadà i empresarial. Va posar diversos exemples de “partenariat de facto” com és l’aplicació de detecció de cobertures de telefonia mòbil per a mòbils, que en aquests moments està en la seva fase pilot. La tecnologia mòbil, obliga repensar totalment el servei al ciutadà que passarà, per fi,  a ser un veritable 24×365, buscat des de fa tants anys.

El debat es va fer més viu quan es va parlar dels drets dels ciutadans pel que fa a l’explotació de les seves dades. El fenomen del Big Data agafa més pes i a la vegada es vist com més amenaçador per molts dels assistents.

Jordi Graells va acabar ressaltant que estem dins d’un nou paradigma que emmarcarà la “nova administració pública”. Aquest paradigma es divideix en tres elements bàsics:

  1. L’Administració s’obre cada cop més, un exemple clar el tenim en les polítiques de dades obertes.
  2. Cada cop prenen més pes les xarxes socials como eina de interrelació entre ciutadans, Administració i governs.
  3. L’accés a l’Administració a passat a ser ubic i mòbil. La dimensió espai temps cada cop te menys importància.

Al final, van quedar moltes qüestions sobre la taula sense resoldre i moltes més que ens va poder aclarir el convidat.

És evident que estem davant d’una transformació profunda de la ja clàssica administració pública que acabarà sent, en no gaires anys esperem, un veritable servei al ciutadà fet i pensat pel ciutadà.

Com a complement del debat, podeu descarregar-vos el llibre «42 Veus sobre Govern Obert», al lloc web de la Xarxa d’innovació Publica de Catalunya (XIP): http://www.xarxaip.cat/42-veus-sobre-govern-obert-area-de-descarrega/

POWER POINT DE LA XERRADA D’EN JORDI GRAELLS