Es coneix com lenvelliment o també denominat senescència  com el conjunt de modificacions morfològiques i fisiològiques que apareixen com a conseqüència de l’acció del temps sobre els ésser vius. Aquest envelliment es manifesta amb una disminució de la capacitat d’adaptació els òrgans, així com de la capacitat de resposta dels diferent sistemes i agents lesius que incideixen en l’individu. L’efecte de l’envelliment i les seves conseqüències en la nostra espècie, centra moltes de les preocupacions, investigacions i projectes des de fa molts segles.

És més que evident és que la nostra expectativa de vida ha augmentat força en els darrers anys, posant sobre la taula les conseqüències d’aquest augment, lligades al concepte d’envelliment humà. L’envelliment activa un seguit de processos de deteriorament gradual d’òrgans i les seves funcions associades. Moltes malalties, com certs tipus de demència, malalties articulars, cardíaques i alguns tipus de càncer, estan evidentment associats al procés d’envelliment.

A nivell científic, son molts els grups de recerca i projectes d’investigació que centren els seus treballs en com poder frenar i revertir el procés de l’envelliment humà. Aquests esforços afecten directament a aspectes filosòfics i ètics que comencen a provocar reflexions i debats al voltant de preguntes tant claus com, on estan els límits d’aquest envelliment? Qui posa el límits? L’evolució humana es pot permetre un millorament indefinit de l’especie?

El 10 de febrer, reflexionarem i debatrem sobre aquests aspectes en el nou Diàleg organitzat per la Secció de Ciència i Tecnologia de l’Ateneu Barcelonès, dins del Cicle «+Humans: el futur de la nostra espècie», amb col·laboració amb el Centre de Cultura Contemporània i la seva exposició del mateix nom. Sotal el títol: Envelliment humà, on estan els límits? Tindrem dos reconeguts especialistes que ens ajudaran a reflexionar sobre aquesta important proposta i els reptes que té associats, en Josep Samitier, doctor de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el doctor Joan Guardia, de l’Institut de Recerca del Cervell, Cognició i Conducta (IR3C). L’hora serà a les 19h a la Sala Verdaguer del mateix Ateneu Barcelonès.

Josep Samitier

Dr. Josep Samitier

L’entrada es lliure i us recomano que vingueu a l’hora ja que l’anterior activitat no tothom va poder entrar degut a l’èxit d’assistència.

Us deixo més informació sobre els ponents, esperant que el dia 10 de febrer pugueu gaudir de les seves aportacions.

Dr. Josep Samitier, Director de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), catedràtic d’Electrònica de la Facultat de Física de la UB, és també el director executiu del campus d’excel·lència internacional HUBc, que agrupa trenta entitats, públiques i privades, de l’àrea metropolitana de Barcelona, vinculades a la salut.

http://www.ibecbarcelona.eu/member/?empID=3

Joan Guardia

Dr. Joan Guardia

Dr. Joan Guàrdia, Institut de Recerca Cervell, Cognició i Conducta (IR3C), professor a la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona, Grup de Recerca Tècniques Estadístiques Avançades Aplicades a la Psicologia, i del Grup Interdisciplinari de Reflexió i Solucions Matemàtiques per a Entitats.

http://www.cccb.org/ca/participants/fitxa/joan-guardia/45770

Referencies

Ateneu-Barcelones3Ciencies Naturalslayret_logo-300x134CCCB Marca art final traçat senyalitzacióesponsor-TELAPOLIS150-100 alumni UOC

Barcelonadot