El passat 27 de novembre del 2014, va tenir lloc una nova edició de les tertúlies Nova Societat del Coneixement. El convidat va ser Artur Serra, antropòleg, adjunt a direcció i responsable de relacions internacionals de la Fundació i2CAT. El títol de la tertúlia va ser: “CATALUNYA LAB, QUIN PAÍS VOLEM?”.

Estem en uns moments on es qüestionen moltes de les coses que fins ara semblava que mai es posarien en qüestió. El sistema econòmic, les relacions socials, els mitjans de comunicació, les formes de treballar, els partits polítics… Al nostre país, aquest qüestionament arriba fins el nivell de proposar un nou país, amb un encaix diferent dins d’Europa. Els ciutadans catalans, seguint l’esperit i la tradició que des de fa segles els caracteritza, lligat a l’associacionisme i als moviments veïnals i que, sumat a la maduresa de les TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació) i la facilitat d’ús de les mateixes, dibuixen un nou escenari on hi tenen cabuda exercicis d’imaginació i, sobre tot d’innovació.

Durant la tertúlia, van aparèixer un seguit de conceptes que, per a molts dels assistents eren nous i que, Artur Serra es va encarregar d’explicar. Entre aquests nous conceptes en podem ressaltar el de Col·laboratori, fórmula que ha de permetre la que la innovació arribi a tots els ciutadans i institucions, i d’altres com citilab o laboratori ciutadà i coworking o metodologies i espais de treball col·laboratiu.

Ens va parlar i reivindicar també, d’un nou dret democràtic pel ciutadà, “el dret a dissenyar”. Aquest dret hauria d’arribar fins el punt de permetre proposar i dissenyar com hauria de ser el seu país.

La proposta d’Artur Serra, vol posar en primera línia plantejaments i metodologies de l’anomenada Open Innovation (Innovació Oberta), on aquestes estructures de laboratoris ciutadans prenen molt de sentit, sobre tot, quan es parla de la redefinició de Catalunya, la creació d’un país nou.

Podeu consultar la presentació d’Artur Serra en aquest enllaç.