Molts han crescut acceptant que els humans no poden ja competir amb els ordinadors en escacs, però no sempre va ser així. Quan Garry Kaspàrov es va enfrontar a Deep Blue el 1997 hi havia moltes raons per confiar en el jugador humà. Un documental d’ESPN subtitulat per la Fundació Kaspàrov d’Escacs per a Llatinoamèrica, ens guia per aquest esdeveniment.

Garry Kaspàrov es va convertir en el campió del món més jove en 1985 i va mantenir el seu títol fins a 1993. La seva posició era tan fort que li va collar a la mateixa Federació Internacional d’Escacs (la FIDE) i, per una disputa, va crear una organització rival: la Professional Chess Association. Per descomptat, el seu regnat no tenia discussió. I els seus èxits van ser impecables. Llavors va arribar el Deep Blue.

Els enginyers d’IBM van construir un supercomputador capaç de calcular més ràpid que qualsevol ésser humà. Per a això, el Deep Blue calculava totes les possibilitats de moviments i la seva probabilitat. Llavors decidia què fer. Per poder aconseguir semblant poder de càlcul, Deep Blue usava processament paral·lel massiu Basat en el RS / 6000 amb 30 nodes, cadascun amb 30 microprocessadors P2SC de 120 MHz, ampliats amb 480 processadors VLSI especials.

Així, el 10 de febrer de 1996, Deep Blue va guanyar, per primera vegada en la història a un campió en un ritme normal de torneig. Això va sorprendre al geni dels escacs que, però, va saber sobreposar-se a aquesta primera derrota. Així, després d’un matx que va durar una setmana, Kaspàrov va guanyar a Deep Blue 4 a 2. El campió seguia imbatible; havia defensat el potencial humà davant la màquina.

L’any següent, Deep Blue es va tornar a enfrontar al campió. En aquesta ocasió, el “Deeper blue”, com es coneixia extraoficialment, doblava en potència al seu antecessor. 1997 es va convertir en el primer any en què un ordinador batia en torneig a un campió de la talla de Kasparov.

“Hem d’afrontar les nostres pors si volem treure el màxim profit de la tecnologia i hem de conquerir aquests temors si volem treure el màxim profit de la humanitat”, diu Garry Kasparov. Un dels millors jugadors d’escacs de la història, Kasparov va perdre una memorable coincidència amb el supercomputador IBM Deep Blue el 1997. Ara comparteix la seva visió d’un futur en què les màquines intel·ligents ens ajuden a convertir els nostres somnis més grans en realitat.

És aquí un comença tot un debat, el debat Home&Màquina que ara, el 2017, està més viu que mai. Sempre hi ha hagut temor del poder creixent de les màquines, parlem d’alguns segles enrere fins als moments més actuals. En els darreres temps, però, s’afegeix el que anomenen intel·ligència artificial, una nova peça del puzle que replanteja tots els paràmetres que fins ara teniem, ja res és previsible, estem en mans de l’evolució de la suma de les màquines, la robòtica, la computació i la intel·ligència artificial, una equació gens senzilla!

Es per això que vull obrir aquest fòrum que ens permeti un petit debat i espai de reflexió, partint de l’excusa de l’aniversari de l’enfrontament Kaspàrov / Deep Blue, acabant on vulgueu acabar.

Comença el debat!!